START THE STEP!

START THE STEP!

Thursday, January 7, 2010

kenapa aku begini..aku pun xpaham...~

salam alaik....

ini mungkin mendapat kritikan atau apa saja..tapi aku xmampu memendam..perlu semangat dari yang mampu membantu~


exam...

kalau nak di kira sikit ja lagi nak exam...lagi 20 hari dari hari ni..tapi diri sendiri

xfokus...confuse..aku sendiri merancang..tapi ada ja yang menghalang..aduss...
ya Rabb!!
:takot:

muhasabah

kadang2 aku rasa aku ja yang diuji...mmg xpatut kut...masya-Allah...

tue la...setiap yang Allah jadikan berhikmah...walau pun perkara tue kita tengok remeh sangat....

minggu lepas alhamdulillah..mungkin Allah masih sayang kami...aku+ahli beit len terima ziarah dua orang kakak yang comel...:blush:

lepas semayang maghrib..kami pun buat halaqah...(dalam hati aku..aku syukur sangat..ada jugak orang nak bagi pengisian kat kami..)

pada aku...aku rindu sangat halaqah ni..lama dah xbuat...sedey...T_T..sejak aku meninggalkan UM...T_T...
:tsk:
tue lah....dalam satu pengisian tue, yang paling aku terkesan skali...bila kakak tue cakap..cuba kamu semua tengok tulang2 ni...
ada nampak kan kecacatan-kecacatan dia..ada groove la..tubercle la(bajet budakmediks..hehe):devilishgrin:

sebab apa Allah cipta semua ni...???

semua nya ada hikmah...
tue la...

contohnya...kat acromion...adakah ianya dicipta jonggoi macam tue semata-mata nak nampak seni??...semata-mata nak bagi kita boleh buat dia tersangkut????
:ayokona:
dak...ianya bukan semata-mata yang tue ja..dia lebih lagi dari tue...adakah biccipital groove saja2 ja dicipta???...adakah nak bagi air senang lalu jaka kut tue??...

tak!!tak!!!tak!!!

semua ni ada hikmah nya.....dan Allah xpernah menjadikan sesuatu tanpahikmah yang baik.....ingat!!!

jika 1 pintu nikmat kita tertutup..Dia akan bukak banyak lagi pintu2 lain untukkita...kita cumaperlu cari dan sabar....berusaha!!!!

sedih:wala:

dah banyak hari x telefon abah dengan mama...rindu..hati ni perlu tuk dinasihati..ntah la...T_T::(

dalam tazkirah ustaz....hubungan silaturahim ni akan memurahkan rezeki kita...:puppyeyes:
:ha?:
tapi aku rasa semakin jauh aku dengan sedara....macam mna ni????:waaah:

T_T


diriku sekarang dalamkekonfusan yang nyata~~~~


study


pernah dak dalam 1 hari anda masuk kelas anda xdapat apa langsung???

xpernah???

tapi aku pernah.....bukan nak kata dalam sehari...banyak hari kut...xtau la..dosa apayang menghijab....maksiat apa yang menghalang....

lantas...teringat kata2 ulama...

"ilmu itu cahaya ..ia xkan masuk ke dalam hati2 org yang melakukan maksiat(dosa)"

adusss!!!!

aku duk pikiq dan pikiq .......apa lah dosa aku ni...teruk sangat dah ni...memang sejak lepas cuti raya haji...aku seperti terawang-awang...sukar nak studi...kalau sesiapa yang ada idea..bolehlah kongsi..aku pening pikiq...T_T
:takot:
Dalam Melangkah Terkadang Diri d ujI Dengan Ujian Yg terasa Berat HinGGa dri Terduduk&menaNgis..Perit Terasa tP KetahuiLAh&RenungilaH KembaLi ke Dalam dri....MungKin Dia HadirKan air MaTa Tika itu UTk menJahiT KemBali SejaDah iMan yg Kian TerKoyak LanTAraN Ada LanGkaH2 yg TerSasaR dr KeikHlasn..SeEMOga dri d TetapKan iman..D Setiap KepayahAn ada KemanisAn..^_^

6 comments:

Dai said...

slm, i'allah, kalau niat kita untuk menimba ilmu demi untuk ke jalan allah, boleh kita dapat ilmu tu. hm, bukan la nk tnjuk terer lagi dr ang ke apa, eh aku tawu aku xlah byk ilmu mencapai langit.

hm, just nk kongsi eh liyana, try la cri something yg boleh naikkan semangat, sbg contoh nk cuba jd top of the class ke, top of uni ke, dekan list ke (eh ade ke? ntah la, ak blom msuk uni lg XD)..... sntiasa cabar diri... kena kuatkan azam, ha kalau diri tu lagha marah sket. hehe.. kdg2 kita xleh nk harapkan org len sgt, memg org len pnting dlm hidup kita, tp in the end kita haruslah mnjadi kuat!

** Ratu Syahadah** said...

salam..smga sihat sokmo. byak benda y ang boley buat.. belajar medik perlukan ketenangan, bru mudah nak hafal. carila kawan2 y boleh bantu ang.Rapat2 la ngn senior cam kat pasum dulu.lagi bagus kalu ang join group discussion. tak beban sangt. kat sana mst byak lg experience y leh belajaq. erm, ang bole je buat group halaqah ang sendiri cam kite dulu2 kat pasum..cubela pelan2. Gunakan pe y kita da dpt time kat pasum spya ang sentisa rase indahnya hidup..spy ang tak keseorangan. ramai kwan2 y doakan ang. lagipun, y ang hadapi skrg also happened to most of us. kita takkan rasai kenikmatan hdp tanpa ujian.. Teruskan la usaha, ang mampu lalui seme ni.DIA da pilih ang..sabar dan ikhlaskan diri!! i'allah, kami doakan ang!!
chayok ustazah!!
p/s: ak da lame add ym ang, tp tak penah pun chat.huhu.

USTAZ ZAKI said...

>dayah rahim


syukron bnyk2 tas nasihat ang tue...

aku pn tatau la...kdg2 aku mmg xbtui skit...

hati aku ni dh mcm belopong-lopong...lubang sna sini...sedey tui...

T_T

apa yg aku bc semua xmsk....bnyk kut dosa aku..hu....T_T

ang tau...aku mcm tgk doktor cam sedg bergerak-gerak dlm kuliah...tapi aku cam xdengaq ja diakata apa..macam mask kanan kluaq kiri...

o ja aku blik dr kuliah..aku sedey....

bnyk tnggungjwb aku...kat abah aku...mak aku...aku pening2...

aku xmau la bg depa kecewa..doa2 kat aku..

insya-Allah..aku akn cuba selagi termampu...

syukron skali gi~

USTAZ ZAKI said...

>dayah rahim

uit..sory2..huhu...terpakai abh aku nya blogger plak....



>aida...


syukron bnyk2 gak....

rindu kat ang...

aku rindu kat ampa semua weih...

aku nak p dengaq kuliah dgn ampa...nak p dgq tazkirah dgn ampa...

aku nak wat ta'lim dgn ampa...

aku rindu ....hua...

aku rindu nak studi kat surau dgn ang...

aku rindu org bg motivasi kat aku...

aku sedey2 sgt2...

hua...
ang doa2 la kata aku no...

ang cam na studi??

ang antq la emel kat aku...


aku jarang on ym la ni..mungkin wktu kita berbeza..so time ang malam aku siang..time aku p kuliah ang dh balik....


insya-Allah nnti kta ym...kemarin aku call ampa..sapa pn xangkt..sedey..T_T

shaniza said...

Salam..
Cuma sedikit nasihat;
Buatlah solat sunat taubat setiap hari dan kalau perlu solat hajat sekali. Kata ahli sufi kita berdosa setiap saat jika hati tak mengingati Allah (tak berzikir).
InsyaAllah jika mengamalkan solat sunat taubat dan mohon keampunan serta perlindungan Allah dr gangguan syaitan sewaktu nk belajar akan lebih mudah memahami dan semoga ilmu diberkati Allah.

mamawana said...

Betul kata shaniza. Agree 1000%. Banyakkan solat sunat dan istiqamah dgn amalan sunat. Insyaalah hati lebih tenang lebih mudah menghadapi sebarang kesukaran. Nak pandai matematik kena baca alquran kena solat banyak2. Nak terer medic kena solat dan baca AlQuran banyak. Insyaallah dipermudahkan.