START THE STEP!

START THE STEP!

Saturday, April 23, 2011

BUKAN HANYA FEVER biasa...ianya RAHMAT jua~senyumlah


بسم الله الرحمن الرحيم

hehe...moga anda semua sihat dalam redha Allah...sebenaQnya lama dah aku nak post pasai benda ni.cuma tertangguh sebab bila aku bukak ja tenet, semestinya BLOG WALKING aku buat..dan akhirnya sejam sudah..dan sudah tamat tempoh aku main tenet.aku ada hal lain pulak kena buat.jadi, penulisan ini asyik tunda dan tunda.dan sebenaQnya la kan.xbaguih tunda2 aka tangguh ni..amalan syaitan...
astaghfirullah...

sebenaq nya la jugak, aku excited nak tulis pasai benda ni sebab belajaq kat kuliah..hehe..banyak ja idea mencurah-curah time kat kuliah(nampak sgt xfokus..T-T)
tapi...yang ni paling terkesan..even dah nak basi idea ni aku perap dalam kepala..
sudah 3 minggu aku belajaq la di kuliah, doktor ajaq pasai FEVER in topic metabolism...nak kata nya Allah itu sangat lah Maha Mengetahui, lagi Maha bijaksana...setiap kejadian pasti ada hikmah..banyak la sebenaq nya bila belajaq medic ni hikmah2 kita nampak betapa kerdilnya kita sebagai hamba. even dalam bidang lain pun..cuma atas diri manusia tu la nak ambik ibrah@pengajaran terhadap sesuatu tu.





 dan dengan gembira nya aku nak cakap pasai FEVER!!!!tapi tengok la video comei ni dulu..hehe..





ha.. tengok dah kan...apa yang aku nak kaitkan  FEVER dengan video ni ialah MUSIBAH!!!selalunya manusia ni la kan..selalu rasa sedih, putus asa, dan macam2 lagi la yang negatif bilakena musibah atau ujian.
macam dalam video ni la, mula2 si carrot tu tak di akui sebagai anak carrot putih sebab bentuk dan kaler dia..dia sedih...pada hai dia tatau dia akan dapat mak carrot kaler oren yang sama jugak...even lagi baik...huhu....

contohnya la nak kaitkan dengan FEVER ni...kalau kita cakap pasai fever mesti kita kata tak elok la...tak baguih la...kacau nak studi..nak keja...macam2 lagi la...tp patutnya bila kita kena ujian lagi dekat kita dengan Allah...perkongsian dengan seorang sahabat, dia kata ujian ni Allah bagi sebab sayang kat orang tu...dia nak orang tu insafi diri...muhasabah diri agar lebih dekat dengan PENCIPTA-nya(Allah)...agar dia lebih kuat dan tabah...jugak sebab Allah nak gantikan sesuatu yang lebih baik lagi jika dia berjaya atasi ujian atau musibah tu..
dan nak katanya DALAM FEVER pun ADA BENEFIT dia:

BENEFIT OF FEVER:

1. it will increase production of antibodies...dia akan naikkan tahap pertahanan badan kita=)

2.it will prevents growth of certain microorganism and tumors.....as we know our body temperature will increase when we got FeveR!!=)

dan itulah...yakinlah setiap yang Allah jadikan dalam kehidupan kita sama ada NIKMAT atau MUSIBAH sebenaqnya dua-dua bawak kebaikan akhirnya...sebab  Allah PENCIPTA kita, DIA MAHA MENGETAHUI segalanya...

Allah maha mengetahui apa yang baik untuk kita seperti mafhum firmannya dalam surah al-Baqarah 2: 216 iaitu:

“… dan boleh jadi kamu benci akan sesuatu, sedang ia lebih baik bagimu; dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu, sedang ia melarat kepadamu. Dan Allah mengetahui, tetapi kamu tiada mengetahui”.

Oleh itu hendaklah kita berlapang dada untuk menerima apa sahaja yang didatangkan kepada kita kerana Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita.

wallahua'lam~


sedikit perkongsian artikel:
1.iktibar dari musibah
2.kelalaian yang seketika
3.atasi sikap bertangguh
4.elak tangguh kerja
5.sikap yang bijak dan betul
6.luahan hati seorang penulis
7.threat fever(medical view)


ni sedikit video kita boleh dengaq...daripada ustaz ismail kamus...ada part2 lain...boleh tengok atau donlot kat tenet ya...=)









Dalam Melangakah Terkadang Diri d ujI Dengan Ujian Yg terasa Berat HinGGa dri Terduduk&menaNgis..Perit Terasa tP KetahuiLAh&RenungilaH KembaLi ke Dalam dri....MungKin Dia HadirKan air MaTa Tika itu UTk menJahiT KemBali SejaDah iMan yg Kian TerKoyak LanTAraN Ada LanGkaH2 yg TerSasaR dr KeikHlasn..SeEMOga dri d TetapKan iman..D Setiap KepayahAn ada KemanisAn..^_^

No comments: