START THE STEP!

START THE STEP!

Wednesday, August 11, 2010

RASA NAK MENULIS..

salam alaik...

hari aku bukak mata..masih di panjangkan umor lagi...masih lagi berada dalam ramadhan yang mulia...masih ada kaki...masih boleh menulis...masih boleh bercakap...wajahku masih ada hidung..ada mulut...mata masih boleh menatap..alhamdulillah..banyaknya nikmat Allah bagi...kadang2 kita tak sempat pun pikiQ nikmat2 ni..sebab kita terlalu sibuk nak kejaQ nikmat len...

kadang2 manusia tak pikiQ...bila 1 pintu nikmat tertutup..banyak lagi pintu nikmat lain Allah bukak untuk kita....jangan SEDIH..sentiasa yakin dan husnu Zhon dgn Allah...DIA YANG CIPTA KITA...DIA tau APA YANG TERBAIK UTUK KITA....

tak ingat surah apa...(RUJUK BALIK YE)...ni huraian..maksud sebenar..sila rujuk tafsir..
Allah bagi apa yang kita perlu...bukan apa yang kita mahu....DIA LAGI MENGETAHUI...




ya....JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM...sebab itu...kita digalakkan amik pengajaran apa yang kita telah buat semalam...setiap malam,MUHASABAH dulu...jangan pakai tidoQ ja...asai nampak katil...ON SET!!!GO!!!last2..zzzzzzzzzzzzzz....

sepatutnya...kita tengok balik...apa aku dah buat tah hari ni???baik kah??buruk kah??
dan jika baik...perbaik kan lagi pada esok hari...dan jika tak baik..elok kan lah tuk hari seterusnya...tapi..JIKA KITA MEMIKIRKAN MATI sokmo...insya-Allah..yang tak baik tu...sure tak buat punya...(pesan untuk diri)


mungkin anda tertanya-tanya...apa yang aku merepek-repek..aku pun tak tau gak..huhu..sebab aku rasa aku nak menulis...tapi apa pun tak dak...hua..T_T

hurm...kalau semua nak tau(ntah xdak org baca)....kami budak 1st year baru ja keluaQ result...(xdak la baru sgt)...besa la..kalau dah nama ujian dan exam..tak semua lepas...ada yang success...ada yang sedang2...ada yang kena pulun balik..


dan kami sepatutnya bersyukur..sebab ..universiti memberi peluang lagi..iaitu RESEAT PAPER yang terKANTOI....


sepatutnya gunakan sebaiknya masa tuk betuikan balik kan apa yang tak sedap tu...

DAN BAK KATA USTAZ SALMAN...dunia ni pentas untuk kita relate kan dengan akhirat...

cuba kita pikiQ la kan...setiap hari mesti ja ada benda silap kita buat..ada ja yang KITA FAIL OF THE DAY....tapi...ALLAH yang MAHA PENYAYANG terhadap hamba-Nya...sentiasa....bagi peluang ke-2 dan bukan saja ke-2..malah banyak peluang DIA bagi selagi nyawa kita tak bercerai dari badan ha...JADI...APA YANG PATUT KITA BUAT..kalau exam DUNIA...tuk pangkat...sanggup kita PULUN...ni untuk akhirat..PELUANG MASIH BANYAK...GUNAKALAH!!!:okay:




















Dalam Melangakah Terkadang Diri d ujI Dengan Ujian Yg terasa Berat HinGGa dri Terduduk&menaNgis..Perit Terasa tP KetahuiLAh&RenungilaH KembaLi ke Dalam dri....MungKin Dia HadirKan air MaTa Tika itu UTk menJahiT KemBali SejaDah iMan yg Kian TerKoyak LanTAraN Ada LanGkaH2 yg TerSasaR dr KeikHlasn..SeEMOga dri d TetapKan iman..D Setiap KepayahAn ada KemanisAn..^_^

2 comments:

Kayun said...

Selamat menyambut ramadan :):)

albanaT said...

syukron kayun..amboih...adik kita ni..apa cita..abih spm dh...ngaji mna la ni??,,