START THE STEP!

START THE STEP!

Monday, July 4, 2011

REVIEW EXAM 3- di sini hati terjatuh.


بسم الله الرحمن الرحيم
salam alaik.
aku sihat. harap anda pun sihat. exam ke-3 ni baru nak rasa nak review. entah. tiba2 rasa nak review. sebab time exam ni sedikit hati ini berputus asa. memerlukan kekuatan. mungkin FUTUR bertakhta di hati dek terlalu SEMANGAT(bukan tak bagi semangat. tapi semangat yang kena beringat dan faham).


kemarin selesai paper ke-3(anatomy) dalam jangka masa sebulan menunggu. baru paper 3. huh. lambat. T_T
ada lagi dua paper.

terkadang berfikir. dulu paper SPM punya la banyak. 10 paper kut. tapi  SCORE LA JUGAK kan. ni. paper MEDIC ada 4 ja+ extra 1 subject either ENG(1st year) or
PHSYCO( 2nd year). huh. tapi. hampeh. punya la serabut baca. agaknya tak menghadirkan hati kut. dan neuron tersangkut-sangkut dek memakan barang boikot(dulu la. hehe). entahlah labu. tapi time exam la timelist yang best menghentam segala makanan segera!tak masak la katakan. kurma paling mudah. telan 3 bijik dah FULL OF energY! sunnah yang berharga. jimat pun jimat. sedih dengaQ. tapi inilah student life. harap nanti aku tersenyum imbas balik cerita ni semua. boleh kuruih!=)


teringat jugak la time studi dekat library. ada seorang senior ni bagi nasihat.

“kamu nanti kalau tak ingat pasai soalan tu. kamu jangan tinggai kosong langsung. HENTAM saja!tukaQ soalan tu dengan soalan yang kamu ingat. OK ^_^” sangat serius muka dia.

dan memang aplikasi itulah aku pakai tahun ni. ada la dalam setiap subtopik paper exam tu aku tukaQ soalan. huhu. aduii. tau dek abah. tak tau la..T_T…dan paling penting. TAWAKKAL!

tapi at least dah tulih jugak kan. so, aku kata. setiap topik, aku at least kena pegang betui2 la SATU QUESTION. hehe. tapi time oral. PERTOLONGAN ITU HANYA DARI ALLAH. alhamdulillah sangat2. aku setakat ni. semua DOKTOR sangat baik. siap boleh sembang lagi. hehek. HATI MANUSIA ALLAH YANG PEGANG. dan sama saja dalam fatrah nak tunggu result exam nanti. kena jaga. sebab pergantungan kita dengan Allah bukan semata-mata time nak masuk exam ja. time dah habih pun.

semalam pi bersantai-santai di rumah kawan. huh. hebat!

bila kumpui ramai2. meriah! perempuan pulak kan. paham2 ja la. sora tu memang la hebat!HIGH FREQUENCY+PITCHING. hehe. nasib baba arab. so dia tak paham. dari isu ISTIKHARAH pi ISU BERSIH. dari BERSIH masuk bab KIAMAT. pi tang IMAM MAHDI pi tang DAJJAL.

surah ad-dzariyat ayat 55:
maksud:
"Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanafaat
bagi orang-orang yang beriman."


dan in my personal talk with my CUTIE NINJA CHUBBY COMEI friend. dia ada kata. sangat terkesan di hati ini.
“ hang macam mana exam oral tadi?” dia tanya.(dia cakap kedah dengan aku)kekeke

“aku alhamdulillah la. doctor  baik. tapi macam besa la. ada boleh jawab ada tak boleh. doctor ok pun payah jugak kadang2. kita rasa bersalah” aku la kata ni.

“tu la. mana2 pun sama. aku rasa lagi baguih kita keluaQ oral dalam keadaan kita tak berapa boleh jawab dari kita confident tahap MAXIMUM! sebab apa. aku rasa Allah nak jaga hati2 kita kan. agaQ pergantungan kita pada Dia tak kan pernah putus.cuba bayang kita boleh jawab semua. maybe la. kita ni akan UJUB sementara tanpa kita sedaQ.” dia kata lagi.


fuh…….betui2……alhamdulillah.
good_word__good_tree_by_nayzak-d3bh7xq

kata2 yang baik. dari seorang yang baik bernama sahabat. T_T

3211838491_8bda02417b

___________memuhasabahkan diri. hatiku yang mana?__________________________


dan akhir sekali. berdoalah semoga hati2 kita di pelihara dan di jaga Allah.


surah al-Ghafir ayat 60 bermaksud:
“Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina.”


antara doa2 untuk hati.


رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ

Artinya: “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia).” 
(QS. Ali Imran: 7)

 

يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ، ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِيْنِكَ
 
Artinya: “Wahai Dzat yang membolak-balikkan hati, teguhkan hati kami di atas agama-Mu.” (HR. Ahmad dan at Tirmidzi)

 
اللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوبِ صَرِّفْ قُلُوبَنَا عَلَى طَاعَتِكَ
 
Artinya: “Ya Allah yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepadamu.” (HR. Muslim)

 
wassalam dan selamat beramal~Nerd smile
 

Dalam Melangakah Terkadang Diri d ujI Dengan Ujian Yg terasa Berat HinGGa dri Terduduk&menaNgis..Perit Terasa tP KetahuiLAh&RenungilaH KembaLi ke Dalam dri....MungKin Dia HadirKan air MaTa Tika itu UTk menJahiT KemBali SejaDah iMan yg Kian TerKoyak LanTAraN Ada LanGkaH2 yg TerSasaR dr KeikHlasn..SeEMOga dri d TetapKan iman..D Setiap KepayahAn ada KemanisAn..^_^

11 comments:

ieylanor said...

GO GO GO ALLAH WITH U :)
pray for me too ^_^
lets gambate for another two paper..

Rabbunayusahhil!
sentiasa bersangka baik dengan Allah..
semoga kita semua diberi natijah yang baik....ameeennnnn

nabila azmi said...

insyallh..all of us will be in third year next year..insyallh...

tawakal..=)..

saleem wahab said...

teruskan perjuangngan kak!semoga bermanfaat untuk islam!

lavenderlover said...

keep fighting! keep praying! keep tawakal..insyaAllah sm2 berjaya..doakan along gak,k..>_<

mIra said...

yan!!haha..go bebeh..!!sahut cabaran no!!hua22..insyaallah ALLAH sentiasa bersamamu..hehe..gudlak!!nnt kalo balik msia..roger2 ak no..huhu..

AL-QASSAM said...

tengok subject dia ambil macam bakal seorang doktor.. kena berkawan dengan doktor ni, esok2 boleh dapat rawatan free.. terbaik.. do the best...

shahjiehan said...

good luck taw!!

shairazi sharizan said...

medic rupanya...

ORLANDO AHMAD AL BUAYAK said...

bagi gua blajar kat U lagi senang dari blajar kat skolah

saleem wahab said...

mantop la!yang tu yang saya tahu kata..

albanaT said...

>semua sahabat

syukron semua yang bagi kata2 semangat. besalah kadang2 kita tak semangat. kawan2 bg semnagat. time dia xsemnagat. kita pulak bg. hehe.


kepada yang br tahu saya student medic. aha. semua org kata saya xmcm student medic pun. apa2 pun doakan saya lah ya. takut plak jd doktor cikai. hehe


> adik saleem wahab

apa ayat tak habeh tu??